Blog

Rogale Marcińskie - przepis

Ciasto:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 500)
  • 2 jajka
  • ½ kostki drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 60 ml oleju (½ szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka soli (2 łyżeczki)
  • 300 g masła (w oryginalnej recepturze: 400 g margaryny francuskiej


Nadzienie:

  • 250 g białego maku
  • 240 g biszkoptów, zmielonych na drobne okruszki (300 g)
  • ½ szklanka cukru (1 szklanka)
  • 120 g orzechów arachidowych
  • 120 g rodzynek
  • 300 g masła (w oryginalnym przepisie było 400 g margaryny)
  • 1 aromat migdałowy
  • 120 g skórki pomarańczowej


Dodatkowo:

  • dwie garstki orzechów arachidowych
  • 1 jajko
  • woda
  • cukier puder
  • sok z cytryny


Przygotowanie

Nadzienie:

250 g maku dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy mak i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę.

Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy cukier (pół szklanki), masło (300 g) i przesmażamy wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając.


Następnie w dużej misce mieszamy ciepłą masę z pokruszonymi biszkoptami (2 opakowania = 240 g), rodzynkami (120 g), orzechami (120 g) oraz aromatem migdałowym (1 buteleczka).


Gotowa masę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.


Ciasto:
Mleko (1 szklanka) podgrzewamy do temperatury 36-38 stopni C. Dodajemy do niego pokruszone drożdże (pół kostki). Mieszamy aż się rozpuszczą.


Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże w mleku, cukier (pół szklanki), 2 jaja i sól (1 łyżeczka).


Składniki lekko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą, sprężystą  masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej (ok. 60 ml), łączymy z ciastem i jeszcze chwilę wyrabiamy.


Następnie ciasto formujemy w prostokąt, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce.


Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na większy prostokąt.


1/3 masła (koniecznie w temperaturze pokojowej) trzeba podzielić na kawałki i rozsmarować równomierne na cieście.


Następnie ciasto składamy na 3 części.


Ponownie rozwałkowujemy używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.


Smarujemy 1/3 masła i ponownie zawijamy i rozwałkowujemy. Powtarzamy cały cykl raz jeszcze. Po zakończeniu procesu ciasto rozwałkowujemy, przykrywamy folią, zwijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 5-10 godzin.


Po schłodzeniu ciasto przecinamy wzdłuż dłuższego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek kroimy w trójkąty.
Masę makową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy nadzienie na ciasto.


Następnie zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po 6-9 sztuk (w zależności od rozmiaru Waszych rogali).


Gotowe zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180º C (z termoobiegiem) lub 200 stopni bez tej funkcji. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem rozrobionym z wodą (1:1) i pieczemy około 16 minut, aż się ładnie zarumienią. Ciepłe lukrujemy według uznania i posypujemy orzechami (lukier robię ze zmieszania kilku łyżek cukry pudru z sokiem z cytryny).

Szanowni Państwo, nasz serwis wykorzystuje pliki cookies „ciasteczka” własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystania z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny, oznacza akceptację plików cookies. Możecie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.

×