Blog
25 lutego 2021 14:00
Rogale Marcińskie - przepis
Ciasto:
- 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 500)
- 2 jajka
- ½ kostki drożdży
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 60 ml oleju (½ szklanki)
- 1 płaska łyżeczka soli (2 łyżeczki)
- 300 g masła (w oryginalnej recepturze: 400 g margaryny francuskiej
Nadzienie:
- 250 g białego maku
- 240 g biszkoptów, zmielonych na drobne okruszki (300 g)
- ½ szklanka cukru (1 szklanka)
- 120 g orzechów arachidowych
- 120 g rodzynek
- 300 g masła (w oryginalnym przepisie było 400 g margaryny)
- 1 aromat migdałowy
- 120 g skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
- dwie garstki orzechów arachidowych
- 1 jajko
- woda
- cukier puder
- sok z cytryny
Przygotowanie
Nadzienie:
250 g maku dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy mak i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę.
Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy cukier (pół szklanki), masło (300 g) i przesmażamy wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając.
Następnie w dużej misce mieszamy ciepłą masę z pokruszonymi biszkoptami (2 opakowania = 240 g), rodzynkami (120 g), orzechami (120 g) oraz aromatem migdałowym (1 buteleczka).
Gotowa masę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
Ciasto:
Mleko (1 szklanka) podgrzewamy do temperatury 36-38 stopni C. Dodajemy do niego pokruszone drożdże (pół kostki). Mieszamy aż się rozpuszczą.
Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże w mleku, cukier (pół szklanki), 2 jaja i sól (1 łyżeczka).
Składniki lekko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą, sprężystą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej (ok. 60 ml), łączymy z ciastem i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Następnie ciasto formujemy w prostokąt, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na większy prostokąt.
1/3 masła (koniecznie w temperaturze pokojowej) trzeba podzielić na kawałki i rozsmarować równomierne na cieście.
Następnie ciasto składamy na 3 części.
Ponownie rozwałkowujemy używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.
Smarujemy 1/3 masła i ponownie zawijamy i rozwałkowujemy. Powtarzamy cały cykl raz jeszcze. Po zakończeniu procesu ciasto rozwałkowujemy, przykrywamy folią, zwijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 5-10 godzin.
Po schłodzeniu ciasto przecinamy wzdłuż dłuższego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek kroimy w trójkąty.
Masę makową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy nadzienie na ciasto.
Następnie zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po 6-9 sztuk (w zależności od rozmiaru Waszych rogali).
Gotowe zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180º C (z termoobiegiem) lub 200 stopni bez tej funkcji. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem rozrobionym z wodą (1:1) i pieczemy około 16 minut, aż się ładnie zarumienią. Ciepłe lukrujemy według uznania i posypujemy orzechami (lukier robię ze zmieszania kilku łyżek cukry pudru z sokiem z cytryny).