Blog

Masala Chai Tea - przepis

Pyszna, aromatyczna i niezwykle korzenna. Taka właśnie jest herbata Masala Chai. Zapraszamy serdecznie po przepis.

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 300 ml mleka
  • 2 torebki herbaty Astra India
  • 4 łyżeczki brązowego cukru (można zastąpić miodem)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • kilka goździków
  • gwiazdka anyżu


Przygotowanie:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem herbaty i miodu, należy umieścić w niewielkim garnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, nie może wykipieć. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i dodać torebki herbaty. Zamieszać i parzyć przez około 5 minut. Przecedzić przez sitko i wlać napój do kubeczków. Jeśli zamiast cukru używasz miodu, dodaj go gdy napój trochę przestygnie.


Smacznego :)

Szanowni Państwo, nasz serwis wykorzystuje pliki cookies „ciasteczka” własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystania z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny, oznacza akceptację plików cookies. Możecie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.

×