Blog
25 lutego 2021 11:47
Masala Chai Tea - przepis
Pyszna, aromatyczna i niezwykle korzenna. Taka właśnie jest herbata Masala Chai. Zapraszamy serdecznie po przepis.
Składniki:
- 300 ml wody
- 300 ml mleka
- 2 torebki herbaty Astra India
- 4 łyżeczki brązowego cukru (można zastąpić miodem)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- kilka goździków
- gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem herbaty i miodu, należy umieścić w niewielkim garnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, nie może wykipieć. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i dodać torebki herbaty. Zamieszać i parzyć przez około 5 minut. Przecedzić przez sitko i wlać napój do kubeczków. Jeśli zamiast cukru używasz miodu, dodaj go gdy napój trochę przestygnie.
Smacznego :)