Blog
25 lutego 2021 11:23
Herbata biała - przepis
Obok herbaty żółtej, to najdroższa i najwyżej ceniona odmiana przez herbacianych koneserów. Wytwarzana wyłącznie w Chinach nie jest w zasadzie poddawane żadnej obróbce. Zbierana ręcznie więdnie i schnie w naturalny sposób. Po zakończeniu tych procesów liście pokrywają się charakterystycznym białym meszkiem, przez co są łatwe do rozpoznania.
PAI MU TAN – biała herbata z prowincji Fuijan inaczej zwana „białą peonią”. Posiada duże, otwarte liście o bardzo delikatnym smaku, złotym naparze i aromacie określanym jako winogronowy.
YIN ZHEN – jedna z najdroższych i najrzadszych herbat białych na świecie, zwana także „srebrne igiełki”. Produkowana wyłącznie z pączków herbacianych zbieranych wczesną wiosną. Charakteryzuje się bardzo świeżym smakiem i prawie bezbarwnym naparem.