Blog

DRIPPER do parzenia kawy - krótki instruktaż

Używanie drippera do parzenia kawy, to jeden z najbardziej popularnych sposobów przygotowywania tego napoju. W tym celu używa się różnych urządzeń.

Może to być elektryczny ekspres przelewowy do kawy lub plastikowe czy porcelanowe drippery. Jednak podstawą, bez której nie można się obejść, jest wykonany z papieru filtr. Dripperów warto używać do przygotowania kaw jednorodnych, czyli takich, które w całości pochodzą z jednej plantacji. 
Przed użyciem drippera warto wiedzieć, że najlepiej sprawdzi się w nim kawa średnio i grubo mielona. Pamiętajcie też żeby używać około 100 ml wody na 6 gramów kawy. Woda powinna mieć temperaturę około 90 – 94 stopni Celsjusza, a czas parzenia nie może przekraczać 4 minut.

Pozostałe zasady znajdziecie na poniższej instrukcji.


1.    Wyjmij papierowy filtr z pudełka i go rozprasuj. Następnie włóż do drippera. 

dripper-instrukcja-1.png



2.    Przelej sam filtr gorącą wodą w celu jego oczyszczenia i rozgrzania. Następnie wylej wodę.

dripper-instrukcja-2.png




3.    Wsyp kawę do mokrego filtra. Przed wlaniem wody, postaw urządzenia na wadze i ją wytaruj. Będzie Ci łatwiej dokładnie dozować wodę. 

dripper-instrukcja-3.png




4.    Wlej około 50 ml wody o temperaturze 90 stopni. Zacznij od środka i odczekaj 30 sekund. Następnie wlej pozostała ilość wody. 

dripper-instrukcja-4.png




5.    Zdejmij dripper z naczynia i wlej kawę do filiżanki. 

dripper-instrukcja-5.png

Szanowni Państwo, nasz serwis wykorzystuje pliki cookies „ciasteczka” własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystania z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny, oznacza akceptację plików cookies. Możecie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.

×