Blog

Deser Tiramisu w szklankach - przepis

Tradycyjny włoski deser podkreślony wyśmienitą polską kawą.

Składniki:

- 3 jajka
- 500 gramów serka mascarpone
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki espresso na bazie kawy Astra Tradycyjna
- 2 kieliszki amaretto
- Półtorej paczki biszkoptów (podłużnych lub okrągłych)
- kakao
- starta czekolada


Przygotowanie:

Żółtka ubij z cukrem, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Musi powstać biała masa. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.


Do masy z żółtkami dodaj serek mascarpone i miksuj przez około 2 minuty. Następnie zmniejsz moc miksera o połowę i zacznij dodawać białko. Miksuj, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. 


Kawę wymieszaj z amaretto i namocz w niej biszkopty. Wyłóż je na dno szklanek. Następnie nałóż na nie połowę masy z mascarpone. Układaj następne warstwy, aż do wyczerpania składników, jednak pamiętaj, żeby tą ostatnią była warstwa masy, a nie biszkoptów.


Wierzch obficie posyp kakao i tartą czekoladą. Odstaw do lodówki na około 5 godzin. 

Smacznego

Szanowni Państwo, nasz serwis wykorzystuje pliki cookies „ciasteczka” własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystania z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny, oznacza akceptację plików cookies. Możecie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.

×