Blog
25 lutego 2021 13:13
Comber z sarny na puree z pasternaku z borowikami, marchewką i sosem kawowo - czekoladowym - przepis
Przepis przygotowany specjalnie dla Was przez Szefa Kuchni Marcina Sobóla - Prezesa Euro Toques Polska.
Składniki na 4 porcje:
- Comber z sarny 600 g
- Pasternak 200 g
- Ziemniaki francuskie 200 g
- Borowik 4 szt
- Marchew żółta 1 szt
- Marchew mini 2 szt
- Dynia 150 g
- Masło 100 g
- Czosnek 1 ząbek
- Tymianek świeży
- Sól, pieprz, imbir.
Sos:
- Piwo porter 200 ml
- Ziarna kawy Astra Professional 20 szt
- Czekolada mleczna 10 g
- Miód 50 g
Sposób wykonania:
Comber solimy i kładziemy na foli aluminiowej dodajemy tymianek i pokrojony ząbek czosnku i zwijamy w rulon, pieczemy w temperaturze 160 stopni około 15 min.
Pasternak kroimy talarki zalewamy wodą tak aby był tylko przykryty i gotujemy do miękkości solimy do smaku i całość blędujemy dodając 50 g. masła.
Dynię kroimy drobno, zalewamy wodą tak by była zakryta, gotujemy do miękkości i całość blędujemy, dodajemy, sól imbir do smaku i na koniec dodajemy 50 g masła.
Ziemniaki francuskie gotujemy w posolonej wodzie i na koniec podsmażamy je na patelni z odrobiną czosnku i tymianku.
Marchew mini obieramy, żółtą obieramy i kroimy w talarki i wszystko obsmażamy na maśle aż zmięknie.
Borowika blanszujemy w gorącej osolonej wodzi, przekrajamy na pól i odsmażamy na maśle.
Piwo wlewamy do rondelka, dodajemy ziarna kawy gotujemy na małym ogniu do momentu aż odparuje do połowy objętości, wtedy dodajemy dodajemy miód i czekoladę gdy czekolada się rozpuści zestawiamy i wyjmujemy ziarna kawy dodajemy 50 g masła.
Comber kroimy na 4 równe porcje i układamy na talerzu.
Smacznego !!!