Kruche pełnoziarniste babeczki z kremem kawowo - czekoladowym

Przepisy
14 lutego '19
Z okazji walentynek warto przygotować coś pysznego i słodkiego dla naszych ukochanych. My mamy dla Was pyszne babeczki, które nadzialiśmy przepysznym kremem na bazie naszej czekolady. Spróbujcie koniecznie. :)


Składniki na ciasto:
kostka masła
3 szkl mąki pełnoziarnistej z otrębami
1 jajko
1 żółtko
pół szkl cukru pudru
odrobina oleju

Krem kawowo - czekoladowy:
3/4 szkl mleka w proszku
pół szkl cukru pudru
1/4 szkl wody letniej (nie gorącej!)
100 g masła
2-3 łyżki kakao
1 ostudzone shoty espresso na bazie kawy Astra Professional Espresso

Przygotowanie:

Kruche babeczki:
Zmiksuj jajko, żółtko i cukier puder. Do miski wsyp mąkę, zetrzyj margarynę i wymieszaj (lub zmiksuj mąkę z margaryną). Dodaj zmiksowane jajka z cukrem i zagnieć ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Nie może kleić się do rąk! Jeśli jest zbyt miękkie lub klejące, dodaj odrobinę mąki. Jeśli jest za twarde, dodaj odrobinę oleju.

Oderwij kawałek ciasta, resztę odłóż do miski i przykryj folią spożywczą, żeby nie wyschło. Ciasto do wylepiania musi mieć temperaturę pokojową – nie może być schłodzone.

Rozwałkuj kawałek ciasta na grubość 1-2 mm (grubość zależy od wielkości użytych foremek). Przełóż ciasto na ustawione obok siebie foremki i wylep je dokładnie.

Piecz w 180ºC aż ciasto nabierze ładnego złoto-brązowego koloru.

Krem kawowo - czekoladowy:
Dokładnie wymieszaj mleko w proszku z cukrem i kakao, aby nie było grudek. Dodawaj powoli kawę i mieszaj, podgrzewając na bardzo małym ogniu. Nie wolno masy zagotować!. Masa ma odpowiednią gęstość, gdy możesz błyskawicznie przerwać wylewanie jej z łyżeczki do garnka. Jeżeli, po wyprostowaniu łyżeczki do poziomu, masa jeszcze się ciągnie i kapie – dodaj trochę wody. Gdy masa ma odpowiednią gęstość, dodaj masło, wymieszaj aż do rozpuszczenia i zdejmij z ognia. Wlej masę do babeczek i odstaw do lodówki na kilka godzin. Na wierzch wyłóż wiśnie.


 

udostępnij ten artykuł znajomym