Kawa po turecku

Przepisy
22 lutego '19
Pyszna i aromatyczna kawa po turecku, to coś, co przypadnie do gustu, każdemu koneserowi smaku. Spróbujcie jej już dzisiaj.


Składniki:
- miedziany tygielek
- świeżo mieloną kawę Astra Professional Espresso
- cukier
- kardamon lub cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Proporcje ustala się według zasady: jedna czubata łyżeczka zmielonej kawy na jedną filiżankę wody (docelowo gotowego naparu), jedna łyżeczka cukru na dwie filiżanki kawy (gotowa kawa powinna być słodka, więc warto poeksperymentować z ilością dodanego cukru).
Do tygielka wsypujemy drobno zmieloną kawę, cukier oraz kardamon, następnie wlewamy wodę (według proporcji powyżej + dodatkowe pół filiżanki wody) i stawiamy na małym ogniu. Teraz należy starannie obserwować mieszaninę - ta powinna "podnieść się" i ma pojawić się piana. Najważniejsze, że nie wolno dopuścić do jej zagotowania się! Nie wolno mieszać naparu! Postaw ponownie na ogniu i powtórz cały proces jeszcze dwukrotnie. Po trzykrotnym "podniesieniu się" naparu w tygielku kawa jest gotowa. Teraz należy rozlać ją do filiżanek i pić gorącą.
 

udostępnij ten artykuł znajomym