Herbata biała

Sekrety herbaty
01 sierpnia '18
Obok herbaty żółtej, to najdroższa i najwyżej ceniona odmiana przez herbacianych koneserów. Wytwarzana wyłącznie w Chinach nie jest w zasadzie poddawane żadnej obróbce. Zbierana  ręcznie więdnie i schnie w naturalny sposób. Po zakończeniu tych procesów liście pokrywają się charakterystycznym białym meszkiem, przez co są łatwe do rozpoznania.
PAI MU TAN – biała herbata z prowincji Fuijan inaczej zwana „białą peonią”.  Posiada duże, otwarte liście o bardzo delikatnym smaku, złotym naparze i aromacie określanym jako winogronowy.

YIN ZHEN – jedna z najdroższych i najrzadszych herbat białych na  świecie, zwana także „srebrne igiełki”. Produkowana wyłącznie z pączków herbacianych zbieranych wczesną wiosną. Charakteryzuje się bardzo świeżym smakiem i prawie bezbarwnym naparem.

udostępnij ten artykuł znajomym