DRIPPER- krótki instruktaż

Sekrety kawy
16 maja '18
Używanie drippera do parzenia kawy, to jeden z najbardziej popularnych sposobów przygotowywania tego napoju. W tym celu używa się różnych urządzeń.
Może to być elektryczny ekspres przelewowy do kawy lub plastikowe czy porcelanowe drippery. Jednak podstawą, bez której nie można się obejść, jest wykonany z papieru filtr. Dripperów warto używać do przygotowania kaw jednorodnych, czyli takich, które w całości pochodzą z jednej plantacji. 
Przed użyciem drippera warto wiedzieć, że najlepiej sprawdzi się w nim kawa średnio i grubo mielona. Pamiętajcie też żeby używać około 100 ml wody na 6 gramów kawy. Woda powinna mieć temperaturę około 90 – 94 stopni Celsjusza, a czas parzenia nie może przekraczać 4 minut.

Pozostałe zasady znajdziecie na poniższej instrukcji.

1.    Wyjmij papierowy filtr z pudełka i go rozprasuj. Następnie włóż do drippera. 



2.    Przelej sam filtr gorącą wodą w celu jego oczyszczenia i rozgrzania. Następnie wylej wodę.



3.    Wsyp kawę do mokrego filtra. Przed wlaniem wody, postaw urządzenia na wadze i ją wytaruj. Będzie Ci łatwiej dokładnie dozować wodę. 



4.    Wlej około 50 ml wody o temperaturze 90 stopni. Zacznij od środka i odczekaj 30 sekund. Następnie wlej pozostała ilość wody. 



5.    Zdejmij dripper z naczynia i wlej kawę do filiżanki. 


 

udostępnij ten artykuł znajomym