Deser Tiramisu w szklankach

Przepisy
04 kwietnia '18
Tradycyjny włoski deser podkreślony wyśmienitą polską kawą.
Składniki:

- 3 jajka
- 500 gramów serka mascarpone
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki espresso na bazie kawy Astra Łagodna Delikatny Smak
- 2 kieliszki amaretto
- Półtorej paczki biszkoptów (podłużnych lub okrągłych)
- kakao
- starta czekolada

Przygotowanie:

Żółtka ubij z cukrem, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Musi powstać biała masa. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.

Do masy z żółtkami dodaj serek mascarpone i miksuj przez około 2 minuty. Następnie zmniejsz moc miksera o połowę i zacznij dodawać białko. Miksuj, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. 

Kawę wymieszaj z amaretto i namocz w niej biszkopty. Wyłóż je na dno szklanek. Następnie nałóż na nie połowę masy z mascarpone. Układaj następne warstwy, aż do wyczerpania składników, jednak pamiętaj, żeby tą ostatnią była warstwa masy, a nie biszkoptów.

Wierzch obficie posyp kakao i tartą czekoladą. Odstaw do lodówki na około 5 godzin. 

Smacznego
 

udostępnij ten artykuł znajomym