Czarna Herbata Afrykańska

Sekrety herbaty, Na mapach świata
11 lipca '18
W Polsce ciągle niewiele osób kojarzy Afrykę z uprawą herbaty.  Za ojczyznę najlepszych gatunków uznaje się Chiny czy Cejlon. A jednak Kenia zajmuje trzecie miejsce w rankingu największych producentów herbaty.
Ze względu na specyficzne warunki atmosferyczne  zbiory herbat afrykańskich odbywają się co 14-15 dni, podczas gdy w Chinach czy Indiach jest to możliwe tylko raz w roku. Dzięki tropikalnemu klimatowi oraz wulkanicznym glebom liście herbat afrykańskich są specyficzne – cienkie i bardzo delikatne. Nie można ich również zwijać w tradycyjny sposób ponieważ szybko się kruszą. Właśnie dlatego herbaty afrykańskie mają bardzo drobną strukturę – często myloną z granulatem. Do herbacianych koszy trafia zawsze tylko to co w herbacie najcenniejsze czyli pączek i dwa pierwsze listki, a już po dwóch tygodniach powstają świeże odrosty i zbiory ruszają na nowo. Doświadczony pracownik potrafi zebrać nawet 70 kg herbacianych liści dziennie!

udostępnij ten artykuł znajomym