Ciasto korzenne z kawą

09 grudnia '18
- 3 filiżanki espresso na bazie kawy Astra Professional Espresso
- 4 - 6 łyżek prawdziwego miodu
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- pół szklanki rodzynek

Przygotowanie:
Zaparzyć espresso i przelać do jednej szklanki. Odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać i dodać sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Wymieszać. Do kawy dodać miód i rozpuścić.
do miski wpić jajka i dodać cukier. Miksować, aż masa będzie biała i puszysta. Dolać kawę i ponownie zmiksować. Na samy końcu delikatnie wsypywać mąkę i rodzynki, delikatnie mieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut.

Smacznego :)

udostępnij ten artykuł znajomym