liście liście
Stinker czyli tzw. śmierdzące ziarno

Kupujesz w sklepie paczkę dobrej kawy, którą pijasz od lat. Znasz doskonale jej smak  i jesteś przekonany o jej wysokiej jakości. Przychodzisz do domu i chcesz się delektować fantastycznym smakiem i aromatem. Zaparzasz kawę a tutaj bardzo przykra niespodzianka. Kawa ma odpychający zapach, o smaku nie wspominając. Jeśli przydarzyła Ci się taka historia bardzo prawdopodobne, że zakupiłeś paczkę, w której trafił się stinker czyli tzw. „ziarno śmierdzące”. Stinker to rodzaj defektu ziarna kawowego, który może przytrafić się nawet w najwyższej jakości arabicach. Jest w zasadzie nie do wykrycia w procesie produkcji. Z zewnątrz ziarno wygląda zupełnie normalnie ale po zgnieceniu czy zmieleniu uwalnia charakterystyczny,  zgniły zapach.  Jedno takie ziarno może popsuć całą partię dobrej kawy nie wspominając już o małej paczce.